Blog Kadia Qu Punya Style

Selamat Datang~ Teruskan Bersama Kami Blog Kadiaku Punya Style! (KQPS)

|| welcome ||

Selamat Datang ke Blog Kadiaku Punya Style (KQPS)~ Blog ini akan menyajikan anda berkenaan info-info semasa, menarik, lucu, pelik dan sebagainya. Stay tuned bersama KQPS!

Baca yang Lain

Isnin, 8 November 2010

Khinzir dimana saja

Anda pasti barangan pribadi anda tiada khinzir?







Shinobi of Sayuki

SHINOBI OF SAYUKI

Dipindahkan ke blog baru

Sabtu, 6 November 2010

Orang Putih Cakap Melayu

Ban Bradshaw
Jom Cakap Bahasa Melayu, tak perlu rojakkan bahasa kita k... Takan hilan melayu di dunia!







Fan Page Ban Bradshaw

Selasa, 2 November 2010

Islam Dihina di Malaysia (Edisi Khas)

Tolong selamatkan Islam.. aku sudah tak sanggup tnggal kat Malaysia kalau IFC dilaksanakan di Malaysia. Berikt adalah Hal-hal yang berkaitan IFC yang amat-amat membimbangkan aku pada masa ini.

Datuk Harussani Zakaria iaitu Mufti Perak bangkit dalam isu ini dengan membuat kenyataan akhbar bahwa umat Islam wajib isytihar perang terhadap pertubuhan IFC itu dan minta 50 ahli politik Islam yang menurunka signature sebagai menyokong penubuhan IFC itu bertaubat kepada Allah swt kerana dibimbangi aqidah mereka sudah terbatal. Datuk Harussani juga minta kepada semua penceramah, semua ustaz-ustaz yang mengajar kuliah-kuliah dan semua khatib-khatib, supaya jangan lupa cakap benda ni dalam kuliah-kuliah dan di atas mimbar-mimbar Jumaat bahwa pertubuhan IFC ini adalah musuh Islam di Malaysia.


IFC telah menghantar memorandum kepada Perdana Menteri dan meminta 15 perkara berhubung dengan Islam supaya dimasukkan dalam Perlembagaan Malaysia. Antaranya:





1) Setiap anak yang baru dilahirkan di Malaysia tidak dikaitkan dengan mana-mana agama sehinggalah anak itu berusia 18 tahun. Ini bermaknanya, anak-anak langsung tidak boleh dididikkan dengan cara Islam. Kita tak boleh bubuh nama Islam kat anak-anak. Sampai umur 18 tahun, baru boleh duduk bincang di mahkamah, tanya kat anak kita, 'Nak ikut ugama apa?'....Nak jadi cristian? Hindu? Kita tak boleh nak buat apa sebab dah digazetkan dalam Perlembagaan Negara.

Isnin, 1 November 2010

Be right back!





Sorry~ Fokus untuk study.. Final exam la.... huhu~











Khamis, 28 Oktober 2010

Ulang Tahun Kadiaku Punya Style Yang Kedua!


4 November 2008~ 4 November 2010
Thanks Follower Kadiaku Punya Style










Fakta Terungkap!

1. Jika anda makan satay, jangan pula lupa timunnya, sebabnya memakan satay bersama karbon yang terhasil selepas pembakaran akan mendatangkan kesan karsinogen! Apa bendanya karsinogen tu? (Ianya ialah suatu keadaan yang menyebabkan barah). Timun pula
adalah anti-karsinogen.



2. Jangan makan udang selepas mengambil pil vitamin C ! Yang mana anda akan mati keracunan Arsenik dalam beberapa jam sahaja. (more...)
 


3. Barah akibat penggunaan bahan dalam Shampoo. Balik rumah dan  pergi periksa. Tukarlah ke jenama lain sebelum terlambat, jika kandungan dalam shampoo anda mengandungi Sodium Laureth Sulfate atau ringkasnya SLS. Bahan ini akan menyebabkan barah dalam jangka masa yang panjang dan ini bukannya jenaka. Shampoo yang disahkan mengandungi bahan ini ialah; VO5, Palmolive, Paul Mitchell, L'Oreal, Hemp Shampoo terbaru keluaran body shop, Nature Force dan lain-lain lagi. Shampoo Clairol's Herbal Essence adalah satu-satunya yang mengandungi Sodium Laureth Sulfate secara tunggal. Meskipun pertanyaan telahpun dibuat terhadap syarikat ini dan jawapan dari mereka ialah, "Ya memang kami dah tahu masalah ini tetapi kami tidak boleh melakukan apa-apa kerana kami memerlukan bahan yang boleh mengeluarkan buih yang banyak". Dalam pada itu, Pasta Colgate & Dee Dee (untuk kanak-kanak) turut mengandungi bahan yang sama untuk penghasilan buih.


4. Kepada penggemar makanan jenis mee segera (tak kiralah maggi, koayteow dsb), Pastikan berhenti makan dulu sekurang-kurangnya 3 hari selepas mengambil mee segera sebelum mengambil paket yang seterusnya. Maklumat yang dikongsi bersama dengan seorang doktor. Keluarga saya telah menghentikan pengambilan makanan ini setelah mendapat tahu berkenaan salutan wax ke atas makanan ini. Inilah yang menyebabkan mee segera tidak melekat antara satu sama lain apabila dimasak. Telah dinyatakan terdahulu melalui SEORANG AKTOR dari SBC (sekarang ni dikenali sebagai TCS). Beberapa tahun lalu, yang mana kariernya membuatkan beliau sangat sibuk untuk memasak, jalan mudah mengambil mee segera setiap hari. Kemudiannya beliau disahkan menghidap barah. Barahnya disebabkan wax dalam mee segera. Doktor juga memberitahu yang badan manusia memerlukan 2 hari untuk membersihkan wax dari sistem badan. Seorang lagi mangsa yang serupa ialah Pramugara dari SIA yang mana setelah berpindah dari rumah ibunya ke rumahnya sendiri, Dia tidak memasak tetapi kerap makan mee segera. Dia didapati menghidap barah dan mati selepas itu. Sekarang ini tindakan memakan mee segera bolehlah diistilahkan sebagai 'makan untuk mendapat barah'.


5. Bawang Goreng segera, Seorang kawan melawat ke sebuah  perusahaan kecil membuat bawang goreng, dan melihat terdapat banyak straw minuman. Yang bewarna dan tidak bewarna diasingkan. Apa yang mengejutkan ialah straw yang tidak bewarna dicampur bersama gorengan bawang yang bertujuan apabila plastik straw tersebut dipanaskan, ianya melebur lantas menyaluti bawang tersebut. Sebab itulah kalau bawang goreng segera yang dibeli terdedah kepada udara tak akan lembik tapi kalau kita buat sendiri lembik dalam masa yang singkat sahaja. Sebarkanlah maklumat ini kepada orang- orang yang anda sayangi dan pengguna yang masih belum disedarkan lagi.




Kalau tak percaya! boleh hubungi utk pengesahan kepada Penama ni..











Nor Hamizi Md. Amin
Penolong Pendaftar
Unit Perkhidmatan
Bahagian Pengurusan Sumber Manusia & Pentadbiran
Jabatan Pendaftar, Universiti Sains Malaysia
11800 Minden, Pulau Pinang
Tel: 04-6532694

Rabu, 27 Oktober 2010

Bakteria Superbug

Info Mengenai Bakteria Superbug

Juga dikenali sebagai Methicillin Resistant Staphylococcus

Gen baru MRSA dikesan dibawa dari India dikenali New Delhi Metello-Lactamase-1 (NDM-1)

Ia menumpang bakteria lain seperti E.Coli Salmonella dan Campylobacter untuk membentuk daya tahan aktif terhadap sebarabg antibiotik.

Haiwan seperti anjing dan kucing juga boleh dijangkiti.

Kawasan berisiko adalah hospital, sekolah, berek tentera, penjara dan kawasan atlet. Manakala cara bakteria ini merebak... huhu, klik more ye~

Isu Perbanyakkan Kelab malam

bukit bintang prostitutes 291005 bukit bintangLebih mengejutkan lagi EPP juga mencadangkan penubuhan zon hiburan di Greater Kuala Lumpur/Lembah Klang, Genting Highlands, Pulau Pinang, Langkawi dan Kota Kinabalu bagi menggandakan pendapatan hiburan malam Malaysia kepada RM1.8 bilion menjelang 2020.

Penubuhan enam kelab malam baru yang boleh menampung kehadiran 900 pengunjung pada hujung minggu menjelang awal 2012. Dua lagi akan beroperasi pada 2013 dan 2014.

Ahad, 24 Oktober 2010

Sijil Halal Jakim

Berikut adalah beberapa maklum balas dari JAKIM tentang status halal-haram restoran dan makanan :-
1. Restoran berikut telah mendapat pengesahan halal JAKIM :
  • McDonald
  • A&W
  • Secret Recipe
2. Restoran berikut telah ditarik sijil pengesahan halal JAKIM kerana gagal mematuhi syarat dan piawaian halal :
  • Victoria Station
  • Kam Lun Ta
  • Lotus Family Restoran
3.  Restoran berikut tidak pernah mendapat pengesahan halal JAKIM : 
  • 1) San Francisco Steakhouse
  • 2) Chicken Rice Shop
  • 3) Kiwi Express
Bagi minuman ringan keluaran syarikat F&N seperti Coke dan 100 plus telah mendapat pengesahan halal JAKIM .

Bagi kuih bulan dan kuih bakul yang telah mendapat pengesahan halal JAKIM adalah halal sebagai contoh yang dikeluarkan oleh syarikat KG Pastry atau Noraini’s Cookies  dan lain-lain yang ada menggunakan logo halal JAKIMkecuali kuih bulan dari Kam Lun Tai  kerana telah ditarik balik pengesahan halalnya disebabkan berlaku perlanggaran syarat dan peraturan halal yang ditetapkan.










Ayam segar yang dibungkuskan atas nama Farmbest adalah dikeluarkan oleh Syarikat Sin Mah Sdn Bhd, syarikat ini telah mendapat pengesahan halal JAKIM  .

Sabtu, 23 Oktober 2010

Apa? Comolot??


Comolot??

 

Pandangan pertama aku setelah habis tngk short movie ney? yai.. nat muntah aq.. Last ending nya x bleh blah.. haha.. Remy lebih memilih cinta sejenis? blueks~ Setelah aq mengamati cerita nih.. aq tak tau pengajaran dia.. tolong sapa yang paham ngan cerita ni apa yang ingin disampaikan melalui cerita ni? aq rasa ianya lebih menyokong "homo". Nmun aq percaya, isu homo ni mmg skng menular di Malaysia.. tngk je lah kat berita surat khbr.. Gay parti di serbu la.. apa la.. hope pihak berkuasa dpt mngtasi mslh ni sblum mnjadi parah!!!

Pengambaran untuk Ads..

Ni lah pertama kali berjinak2 dengan dunia shooting! haish.. haha.. ianya memerlukan kesabaran yang amat jitu sekali!

Ini dia di waktu pengambaran~~
Cicak Women pakai baju merah.. haha

Khamis, 21 Oktober 2010

Are you Bruneians?

Ngam ka? haha

1. You ‘miss call’ instead of calling or sending sms.

2. You speak Malaysia if you meet Malaysian, speak Indonesia if you meet Indonesian.. and so on.

3. You are asked to go to a “meeting” but actually you will only be “listening”.

4. Indo mee is your staple food and Ayamku is your fastfood.

5. The term ‘balik kampung’ is almost not applicable.. since you can ‘balik kampung’ everyday.



Selasa, 19 Oktober 2010

Shinobi of Sayuki (Watak Utama)

 Shinobi of Sayuki
By Kenshien Wanis Chinosa

Kenshien Chinosa
Name: Kenshien Chinosa
Age: 21 Years Old.
Rage: Mizukage
Clan: Chinosa Clan
Gen: Human Coordinator
Designation: Shinobi
Country: SAIYUKI
P.O.B: Saiyuki
D.O.B: November, 12th,
Eye Colour: Light Orange
Hair Colour: Dark Orange
Blood Type: O
Hobby: Eating, Fighting and ….
Graduation: Saiyuki International Academy, year 2135 – Excellent
Love: Food, Katana, Shuriken & Shinobi Stuff, Orange Colour, Children, Lily(Flower),
Hate: Girl Stuff, Pink Colour
Pet: Snowfire (Big Cat)
Abilities: Manipulate Water and ice.
Kenshien Chinosa adalah Kembar Kepada Kenren Chinosa. Sifat mereka bertentangan namun mereka mempunyai keserasian yang luar biasa. Kenshien seorang yang panas baran dan Foodholic. Kanak-kanak sangat menyukai dia kerana dia sangat menyanyangi kanak-kanak dan dia memiliki perangai keanak-anakannya. Dia sangat pantang apabila dikaitkan dengan gelaran Puteri atau Princess. Perwatakan yang luar biasa amat disenangi oleh One Genji Uzumato (Permerintah EVADA). One menggunakan makanan setiap kali mahu memujuk Kenshien. 


One Genji Uzumato aka Kuran Ichiru

Name: One Genji Uzumato/ Kuran Ichiru
Age: 23 Years Old/100++ Years Old
Rage: King of EVADA / King of Vampire Clan
Clan: Uzumato Clan / Kuran Clan
Gen: Vampire
Designation: King of EVADA / King of Vampire Clan
Country: EVADA / ORB
P.O.B: ORB
D.O.B: March, 05th ,
Eye Colour: Dark Brown/ Red Crimson
Hair Colour: Dark Brown
Blood Type: A
Hobby: Drive around Country & watching Sunset or Sunrise
Graduation: EVADA International University, year 2130 – Excellent
Love: Kenshien Chinosa
Hate: -
Pet: -
Abilities: He can fight very well
One Genji Uzumato adalah anak angkat kepada Tiara Titania & Katsuragii Uzumato. Dia mempunyai adik perempuan bernama Irione Gia Uzumato. One seorang yang bijak dan mempunya kebolehan bertarung yang baik. Kali peratama terpandang Kenshien, dia memang sudah menaruh hati kepada gadis itu. Suka dengan perangai Kenshien. Namun One Uzumatu mempunya Kisam silam yang kelam, sehingga dia takut untuk menghadapinya. dia adalah Child of Destiny dari keturunan pureblooded Vampire, anak kepada Kaname Kuran & Wyara Cleon.
sejak digelarkan King Of Vampire, perangai sedikit berubah kepada seorang yang agak cold blooded. Namun perasaannya kepada kenshien tak pernah berubah dan menjadikan Kenshien sebagai Bridenya ia itu, satu-satunya manusia yang One boleh gigit untuk darah.

Lock Folder!

Guna Software ke? Tak la!!
 
Hari ni aku nak kongsi perkara baik punya!  macammana untuk buat lock folder tanpa menggunakan sebarang software... cuma guna notepad je..
Jangan risau, aku dah try kat pc aku.

1. 1stly notepad, copy code dibawah dan save as sebagai locker.bat

2. Jangan lupa tukar password link yang berwarna merah.

3. Klik pada file locker tersebut.
4. Ikut arahan tersebut
.

cls
@ECHO OFF
title Folder Locker
if EXIST “Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}” goto UNLOCK
if NOT EXIST Locker goto MDLOCKER
:CONFIRM
echo Are you sure u want to Lock the folder(Y/N)
set/p “cho=>”
if %cho%==Y goto LOCK
if %cho%==y goto LOCK
if %cho%==n goto END
if %cho%==N goto END
echo Invalid choice.
goto CONFIRM
:LOCK
ren Locker “Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}”
attrib +h +s “Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}”
echo Folder locked
goto End
:UNLOCK
echo Enter password to Unlock folder
set/p “pass=>”
if NOT %pass%==
“type your password here” goto FAIL
attrib -h -s “Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}”
ren “Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}” Locker
echo Folder Unlocked successfully
goto End
:FAIL
echo Invalid password
goto end
:MDLOCKER
md Locker
echo Locker created successfully
goto End
:End













Macam? sempoi?? haha

Jumaat, 15 Oktober 2010

Cali Banar

Kan Muntah Ku Lai

Di dalam sebuah bas duduk seorang pemuda dan seorang nenek. Si nenek memicit-micit kepalanya.

“Kenapa nie nek. Pening ya,” tanya pemuda tersebut.

“Ya nak, rasanya kepala pening, perut mual, rasa macam nak muntah,” jawab nenek.

“Oh, ya nak, bolehkah nenek melihat muka kamu sebentar.”

Pemuda itu terkejut tapi kemudian tersenyum,”Boleh nek, tapi kenapa?”

Si nenek menjawab,”Biar muntahnya lebih cepat.”

************
TakuT Ko ka?

Seorang pesakit yang akan dibedah terbaring di katil bilik bedah dengan muka yang pucat. Seorang doktor bedah muda masuk sambil menyapa pesakit tersebut dengan ramah.

“Awak kelihatan takut sekali, jangan bimbang, semuanya akan berjalan dengan baik dan lancar, jadi tabahkan hati mu…”

“Bagaimana tidak takut doktor, seumur hidup, inilah kali pertama saya dibedah.”

“Sama-sama, saya juga kali pertama buat pembedahan, saya sama sekali tidak merasa takut…”

************










Telefon made in China

Yup~ Apasal aq post topik neh?  sebabnya aku nak berkongsi apa2 yang patut berkenaan ngan telefon made in china ney.. sebenarnya, apa yang menarik orang untuk membeli telefon made in china ni takda la istimewa sangat, just harga dia ja yang murah daripada yang ori.. Aq pernah pegang telefon made in china ni.. klu liat dri luaan.. mmg sebijik takda perbezaan, ni dri pandangan aq la ja kan, x tau plak pndngan dri orang lain.

Menyentuh pla psal dalaman telefon made in china ney.. telefon ne tak seport apa2 langsung!.. hampeh.. just mcm tlfon biasa je.. GPRS? tak tau la plak.. ade kot, tp lembab.. aq dah try connect tp, lambat nak access internet die.. huh~ camera pun hampeh.. apa jer yang ada ngan telefon made in china ney? just nak gaya je kot.. haha.. yala.. yang ori harga beribu, yang ni RM200 ke RM300 ja...

N95 made in China










Khamis, 14 Oktober 2010

Cerita Cali (Lucu)

 Dah tak da space la!

Ada seorang pemandu motosikal, dia membawa dua orang kawanya, tiba-tiba mereka bertiga di tahan polis, tetapi dia tidak berhenti, lalu polis itu terus meniup wisel untuk memberhentikan mereka bertiga, lalu terus pemandu motosikal itu bercakap

pemandu motosikal: sori bang polis, kami bertiga sudah ni, nada space untuk sorang lagi. 

**********

Malas!

Pada zaman dahulu ada seorang raja, ingin mencari orang paling pemalas di dunia, lalu seorang lelaki pun berkata, ‘ aku paling pemalas,’ lalu raja itu bertanya,’ samapai mana tahap kemalasan mu?’

Lalu lelaki itu berkata, ‘kalau aku makan, mesti kana suapkan,’ tiba-tiba ada lagi seorang lelaki berkata, ‘aku lagi pemalas’, ‘samapai mana tahapnya?’ tanya raja itu, lalu pantas lelaki itu menjawab, ‘ kalau aku makan mesti kana suapkan, tapi sebelum di suapkan, mesti di kunyahkan,’ lalu raja itu pun terus mengumumkan bahawa lelaki tadi adalah orang paling pemalas.

Belum raja itu habis mengumumkan, tiba-tiba seorang pengawalnya berkata, ‘aku lagi pemalas,’ lalu raja itu pun bertanya, ‘sampai mana tahapnya?’ lalu pengawalnya menjawab, ‘kan cerita pun malas.’ 

**********

Cana Kan tau Gila ka inda ah?

Suatu hari, Pak Pandir melawat kawannya di dalam wad 5, kemudian dia bertanya pada doktor. ‘Doktor, cana doktor tau urang atu gila?’ lalu doktor itu menjawab, ‘sanang, sediakan tab mandi, isi aing until full, lapas atu sediakan dua gayung, satu basar and satu damit, lapas atu suruh urang atu kusungkan tab atu. Dengan pantas Pak Pandir menjawab, ‘ ahhh, sanang kalau urang normal, ia pakai gayung yang basar, pasal atu lagi laju, kan? lalu doktor itu menjawab, ‘bukan kalau urang normal ia buka saja penutup tab mandi atu, bah Pak Pandir, kau mau katil yang mana, bulih ku bokingkan.’ 

**********

Kambing ane cana? Bagi balik?

Suatu hari, seorang lelaki berbangsa india bernama Param mencuri kambing jirannya yang berbangsa cina bernama Ah Pow. Perbuatannya itu diketahui oleh jirannya itu, lalu ia pun menghadapkan kes itu ke mahkamah. Di dalam mahkamah, peguam Param berusaha untuk menyelamatkan Param, akhirnya kes itu digugurkan kerana Ah Pow kekurangan bukti. Lalu Param pun gembira, lalu ia bercakap dengan tuan pengerusi di dalam mahkamah itu.

Param: terima kasih tuan pengerusi, jadi kambing si Ah Pow atu patut ku pulangkan kah?

Pengerusi: Apa!! 

**********

Katok VS Ketuk

Satu hari, ada dua orang kawan, seorang berasal dari kelantan bernama Azlan , seorang lagi orang melayu biasa bernama Saleh ( macam kita semua lah). Mereka berdua berkawan baik dan tinggal bersama dalam apartment. Satu hari waktu makan malam, mereka sedang duduk, makan dan Saleh sedang membaca suratkhabar. Tiba-tiba Azlan terlihat seekor lipas berada di hadapannya, lalu dia melompat sebab dia taku katak.

Azlan: Saleh! Saleh! tu katok la katok!

Saleh: eh bukan, itu lipas bukannya katak

Azlan: katok lah katok!

Saleh: eh bukan, itu lipas bukannya katak

( dalam bahasa kelantan, katok = ketuk)

 Cali Banar!

Selasa, 12 Oktober 2010

Ayuh! Kibarkan Bendera!

Kadiaku Prihatin
Bendera Labuan ke tu?



Aha~~ Kpda orang labuan yang mengaku orang Labuan tu.. Prihatin ke? Layanzz lagi gambar di bawah~~


Isnin, 11 Oktober 2010

10 Oktober 2010

Special Date!!



Setelah sehari menjalani kehidupan dihari yang bermakni ne.. banyak memori yang aq x dapat lupakan.. huhu.. terutama dalam kelas komunikasi interaktif~ Fuh~~ Thanks~ haha Sekali seumur hidup berjumpa dengan tarikh ney.. huhu..

Sabtu, 9 Oktober 2010

Ucapkanlah Cinta

Suami saya adalah serorang jurutera, saya mencintai sifatnya yang semulajadi dan saya menyukai perasaan hangat yang muncul dihati saya ketika bersandar dibahunya.3 tahun dalam masa perkenalan dan 2 tahun dalam masa pernikahan, saya harus akui, bahawa saya mulai merasa letih…lelah, alasan-alasan saya mencintainya dulu telah berubah menjadi sesuatu yang menjemukan. Saya seorang wanita yang sentimental dan benar-benar sensitif serta berperasaan halus.


Al-Quran sebagai Hantaran

“Sayang, tengok nih. Cantiknya AlQuran nih. Warna keemasan. Sesuai untuk kita buat hantaran” pekik Jamilah kepada Nabil...

“Sini pun cantik juga. Warna unggu keemasan. Mana satu kita nak beli nih” balas Nabil.

Mereka sedang asyik mencari bahan-bahan untuk dibuat hantaran. Tinggal satu lagi yang masih dicari-cari iaitu AlQuran yang bakal dijadikan hantaran.


“Tapi, yang ni lagi best, ada terjemahan arab” keluh Jamilah.

“Ala, awak bukan reti pun bahasa arab” jawab Nabil. Tergelak...

Jumaat, 8 Oktober 2010

Iklan Kreatif.. Rokok?? Katakan Tidak ..

Wajib Tonton!!
 Kematian!

Marvell - Kisah Aku

Lagu ni memang Bermakna buat aku, aku saja nak kongsi lirik lagu ni kat korang.. Have fun!


ini kisah tentang aku
yang cintanya kandas slalu
kepada para pencinta
dengar laguku


reff:
apa ku tak pantas dicinta
apakah diri ini tak layak mencinta
apakah memang tak ada cinta untuk
diriku ini


perjalanan cinta ini
akan terus kulewati
duhai kau para pencinta
dengarkan aku


repeat reff [3x]


sudahlah, biarkanlah
kisah ini hanya untuk aku

Rabu, 6 Oktober 2010

Nihon-go Benkyo-shimasu (Belajar Bahasa Jepun)


Blogger Templates
Hajime mashite, Ogenki desu ka? Haha.. Ni nak share sikit tentang Bahasa Jepun. Bahasa ne mempunyai dua jenis tulisan iaitu tulisan Hiragana, Katakana dan Kanji. Tulisan Hiragana adalah tulian yang utama dalam Bahasa Jepun. Berikut adalah tulisan Hiragana:


Aksara Hiragana

Isnin, 4 Oktober 2010

Di Pertengahan Perjalanan...

Hah! Sekarang dah pun separuh perjalanan ku di UUM ney.. mcm2 la jgak pngalaman aq disini... aq dah boleh mmbiasakan diri aq di suasana sintok neh.. Seperti SETENGAH jam dalam bas nak pergi Bandar Changloon.. Kat Sintok ne.. hurm.. huhu.. nothing~ uhuk! haha.. Ni la pic2 aku time sengal bersama coursemate aq~~

Terlebih suda!

Jumaat, 13 Ogos 2010

Niat Solat

Solat Subuh



Usalli fardhaz subhi raka'ataini (*) adaan lillahi ta'ala
Ertinya:
Sahaja aku sembahyang fardhu subuh dua rakaat (*) tunai kerana Allah Ta'ala.

* tambahkan makmuman (mengikut imam), jika sembahyang berjemaah.



Usalli fardhaz zuhri arba'a raka'atin (*) adaan lillahi ta'ala
Ertinya:
Sahaja aku sembahyang fardhu zohor empat rakaat (*) tunai kerana Allah Ta'ala.

* tambahkan makmuman (mengikut imam), jika sembahyang berjemaah.

Solat Asar:


Usalli fardhal asri arba'a raka'atin (*) adaan lillahi ta'ala









Ertinya:
Sahaja aku sembahyang fardhu asar empat rakaat (*) tunai kerana Allah Ta'ala.

* tambahkan makmuman (mengikut imam), jika sembahyang berjemaah.
Solat Maghrib:



Usalli fardhal maghribi salasa raka'atin (*) adaan lillahi ta'ala
Ertinya:
Sahaja aku sembahyang fardhu maghrib tiga rakaat (*) tunai kerana Allah Ta'ala.


* tambahkan makmuman (mengikut imam), jika sembahyang berjemaah.


Solat Isyak:





Usalli fardhal 'isya'i arba'a raka'atin (*) adaan lillahi ta'ala
Ertinya:
Sahaja aku sembahyang fardhu 'isyak empat rakaat (*) tunai kerana Allah Ta'ala.


* tambahkan makmuman (mengikut imam), jika sembahyang berjemaah.
Blogger Templates


Blogger Templates

Rabu, 11 Ogos 2010

Perkara Membatalkan Puasa

Memasukkan sesuatu benda ke dalam rongga badan yang terbuka dengan sengaja, makan, minum dan merokok membatalkan puasa. Adapun suntikan ubatan tidak membatalkan puasa. Perkara lain yang membatalkan puasa adalah seperti:...

Perbanyakkan 4 Amalan ini di Bulan Ramadhan

1) Melazimkan bacaan kalimah taiyibah
Dalam satu hadis, dinyatakan bahawa jika seseorang menyebut kalimah taiyibah iaitu "Laa ilaha illallah" dengan seikhlas hati maka pintu syurga akan segera terbuka untuknya.


2)Beristighfar
Digalakkan juga beristighfar kerana Allah berjanji akan memberi kita jalan keluar dari kesukaran dan membebaskan dari kesedihan. malah insyaAllah akan memperolehi rezeki dari sumber yang tidak pernah disangkakan.


3)Memohon memasuki Jannah
Doa yang boleh diamalkan untuk memohon agar ditempatkan di dalam syurga:

"Allahhumma as'alukal jannata wa z'izubika minarnnar"


4)berlindung dengan-Nya daripada neraka Jahannam

Niat Puasa Ramadhan dan Berbuka

Niat Puasa Ramadhan:



nawaitu souma godhin ‘an adaa i, fardhi syahri ramadhaana haadzihis sanati lillahi ta’aalaa

Niat Berbuka Puasa:



allahumma laka shumtu wa bika amantu wa 'alaa rizqika afthartu birahmatika ya arhamarrohimin

Rabu, 28 Julai 2010

Fadhilat Solat Sunat Tarawih



Sayidina Ali Abi Talib r.a telah meriwayatkan sebuah hadith daripada Rasulullah s.a.w tentang jawapan Baginda s.a.w ketika ditanya oleh para sahabat mengenai fadhilat dan kelebihan Solat Tarawih pada setiap malam dalam bulan Ramadhan. Baginda s.a.w bersabda (maksudnya):

Malam Pertama
Diampuni dosa-dosa orang yang beriman sebagaimana bayi yang baru dilahirkan

Selasa, 27 Julai 2010

Definisi Solat Terawih

Definisi Tarawih ialah bermaksud duduk bersenang-senang atau beristirehat. Manakala Solat Tarawih bererti solat sunat dengan rasa senang dan kelapangan hati selepas solat fardhu Isya’. Biasanya duduk berehat setelah mengerjakan empat rakaat solat sunat Tarawih, sebelum disambung semula.

Isnin, 26 Julai 2010

Keistimewaan Malam Lailatul Qadar

Tanda kedatangan Lailatul Qadar

LAILATUL Qadar adalah satu malam pada Ramadan. yang keistimewaannya dikatakan menyamai bilangan seribu bulan. Perkara ini dijelaskan Allah dalam firman-Nya bermaksud: "Sesungguhnya telah kami turunkan al-Quran pada Lailatul Qadar. Tahukah kamu apakah Lailatul Qadar itu?



Nama lain bagi Bulan Ramadan

Seperti Kita ketahui, Ramadan mempunyai pelbagai nama, iaitu:

1. Syahrut-Tarbiyah (Bulan Pendidikan)
Kenapa bulan Ramadhan disebut dengan syahrut Tarbiyah/bulan pendidikan, kerana pada bulan ini kita telah dididk oleh Allah SWT. seperti makan pada waktunya bagi memastikan kesihatan kita terjaga. Selain itu, ianya juga membolehkan kita mengatur waktu dalam kehidupan seharian. Contohnya, Bila waktu makan, bila waktu bekerja, bila waktu berehat dan bila waktu ibadah.

2. Syahrul Jihad
Pada zaman Rasulullah, peperangan banyak terjadi pada bulan Ramadhan dan semua peperangan tersebut dimenangkan oleh kaum muslimin. Manakala, pada masa sekarang , kita adalah berjihad melawan hawa nafsu sendiri, sehingga kita tetap bersungguh-sungguh menjalan aktiviti kita.







Sabtu, 24 Julai 2010

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...